De kracht van verbinden

Afgelopen zaterdag was ik als Top!coach te gast op de startersdag van de Kamer van Koophandel. Meer dan 2700 mensen bezochten het evenement. Wat een energie daar in het Evoluon. Op de gezichten was veel af te lezen over waarmee de ondernemer in spé op dat moment bezig was. Rode blosjes van het verlangen naar zelfstandigheid; klamme handen van het besef van kwetsbaarheid; glinstering van verbinding met de eigen bestemming; vluchtige blikken bij het benoemen van angsten. In veel verhalen die me werden toevertrouwd, hoorde ik de stem van de zoon of dochter die zich klaar maakt om een eigen weg te gaan. Op eigen benen te staan. Volwassenwording. De ziel roept. ‘Ik moet doen wat ik doen moet. Ook als het anders is dan jij van mij had verwacht, papa’, of ‘Mama, ik kan niet langer jouw dromen najagen, die van mij roepen me’.

Zo ontmoette ik een jonge vrouw met een tedere stem, een open mimiek en zachte ogen. Ze vertelde me over haar carrière, die in de ogen van een buitenstaander unaniem als succesvol zou worden omschreven. Aan de top. Ze vertelde me ook over haar verlangen. Meer te kunnen genieten in het hier en nu, meer te kunnen aannemen van wat er in haar leven (aan ‘moois’ en ‘lelijks’) is; minder gefocused te zijn op steeds maar meer en beter. Haar verlangen om van een masculiene bedrijfscultuur waar competitie en scoren benadrukt worden te gaan naar een meer verbindende omgeving waarin zorg voor elkaar ruimte krijgt.
Wat mij zo ontroerde in de ontmoeting, was de oprechtheid waarmee ze zichzelf in de ogen keek. De bereidheid om het zekere ter discussie te stellen als dit haar weg zou gaan belemmeren.

Met het verbinden van dat wat er nu is, en dat waar naar verlangt wordt, krijgen we focus. We worden ons bewust van de weg die we aan het gaan zijn. En het kan fijn zijn hierover met een ander te sparren. Zodat we meer zicht krijgen op wat er onder het oppervlak speelt. Mijn teamleider Bregje was twee jaar geleden op mijn weg naar meer professionele autonomie mijn spiegel. In het me laten zien in mijn verlangen, werd me ook duidelijker hoe sterk verbonden en loyaal ik was aan deze plek. En hoe verscheurd het voelde om me los te maken. Met de ruimte die ze me gaf om dit met haar als getuige te onderzoeken, kon ik me meer verbinden met mijn eigen stuk. En gaan. Op mijn weg. Stap voor stap.

Wat is de beweging die je in jouw weg kunt herkennen? En hoe ben jij verbonden met het nu en het verlangen van je hart?

In mijn aantekeningenboekje kwam ik deze tekst tegen van Howard Thurman. De woorden raken mijn ziel.

‘Vraag niet wat de wereld nodig heeft. Vraag wat jou tot leven wekt. Ga dan. En doe het. Want wat de wereld nodig heeft, zijn mensen die tot leven komen’.

ik-en-mijn-schaduw

 

 

Voor een moedig hart is niets onmogelijk

Gister heb ik de caravan opgehaald bij de bestickeraar. Wat is ie mooi geworden. Met een grote glimlach en veel bekijks reed ik terug naar Eindhoven. Wat ooit begon als een grappige manier om geld in te zamelen voor het goede doel, het Glazen Huis Kerst 2010, groeit verder en krijgt meer en meer vorm. De Liefdesdokter. Nu dus zelfs met een eigen mobiele spreekkamer.

In de afgelopen jaren heb ik dankzij de Liefdesdokter geoefend in lef. Bij iedere volgende stap riepen al mijn innerlijke critici (een bus vol, zo lijkt het soms) wat er mis was en zou falen. Wie ik wel dacht te zijn om te denken dit te kunnen. Bij iedere stap kon ik ook voelen hoe er steun is voor mij, op het pad wat ik hiermee ben ingeslagen.  Steeds is er weer iemand die me verbindt met een volgend mooi mens. Ik hoef maar te volgen. Mijn kwetsbaarheid in de hand. En dan blijkt er nog veel meer mogelijk.

Een van deze mensen die ik onderweg heb ontmoet, is Ingeborg van Meggelen. Met haar heb ik intensief samengewerkt in de organisatie van De Geluksroute 040. Ook hierin kwam ik mijn duiveltjes tegen, net als Ingeborg. En ja, er kan nog genoeg worden verbeterd. Als we niets hadden gedaan, was er niets gebeurd. Wel zo veilig. En nu? In tien weken tijd vanuit overwaarde tot stand gebracht door geluksbrengers, geluksondernemers en geluksplukkers, twee dagen activiteiten die gratis toegankelijk waren voor wie maar wilde. En het wilde gekke idee dat het leuk zou zijn als Leo Bormans zou komen, kwam daadwerkelijk tot stand. Voor een moedig hart is niets onmogelijk, zo bleek. Het motto van Ingeborg omarm in van harte en geef ik met plezier ook morgen tijdens De Beschaving weer door aan ieder we op ons spreekuur mogen treffen:  ‘Volg je hart, want het klopt’.

Geluksroute 040 Leo en het team2

Geluksroute in Eindhoven: delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Zaterdag 8 en zondag 9 juni vindt in Eindhoven De Geluksroute plaats. Dit burgerinitiatief werd vorig jaar opgezet in Leiden, door Marike van Ijssel. Het is haar droom, dat er iedere weekend in het jaar, ergens in Nederland een slinger van geluk door de stad gaat. Eindhoven is de derde stad in het land waar enthousiaste vrijwilligers de handen ineen slaan. Amsterdam is ook druk in de weer. Deze droom kon zo maar eens werkelijkheid worden.

De afgelopen maanden bood het Parktheater plek aan het Gelukscafé, waarmee Ingeborg van Meggelen en ik alle geluksbrengers vast met elkaar in contact wilden brengen. Inspirerend en opwindend om onderdeel uit te maken van deze nieuwe vorm van samenwerken.

Meer dan 75 geluksactiviteiten telt het programma in Eindhoven. Ondernemers, studenten, coaches, organisaties, particulieren, jong en oud. Deelname is gratis. Voor een plattegrond en deelnemersbandje kunnen geluksplukkers terecht bij een van de vier informatiepunten. De zaterdag en de zondag hebben elk een eigen kleur gekregen. Variërend van ‘We(c)k je Geluk’ tot een lezing van Geluksprofessor Leo Bormans (van the World Book of Happiness); van Chocoladeproeverij tot Poëzie.

De Liefdesdokter houdt zaterdag 8 juni van 10.00 tot 17.00 uur spreekuur bij Stadsbakkerij Broodt aan de Smalle Haven. Studenten van Fontys Hrm en Psychologie assisteren bij het verbinden.

 

22 mei as. houdt De Liefdesdokter spreekuur voor ondernemers

Banner De LiefdesdokterOp uitnodiging van de Kamer van Koophandel, kunnen deelnemers aan het seminar ‘Kom als een winnaar uit de crisis’  

Bezoekers kunnen tijdens de pauzes aanschuiven in de spreekkamer in het Van der Valk hotel of in gesprek gaan met een van de assistenten: zuster Karen of broeder Alex.  Onderwerp van gesprek kan alles zijn wat te maken heeft met het ondernemen, samenwerken, leiden, tot bloei helpen brengen, balanceren tussen thuis en op het werk, etc. Luchtig en mèt diepgang. Aan het einde van ieder consult krijgt de bezoeker een persoonlijk doktersrecept op maat.

Leren over Liefde

Liefde-als-Skigebied-600x337Hoeveel tijd, energie en geld besteed jij aan je loopbaan? Niemand kijkt er van op dat je hierin investeert. Geen mens reageert verrast als je les neemt om een bepaalde sport beter onder te knie te krijgen en naar kook- of andere doe-programma’s op tv kijkt om je te laten inspireren tot creaties die tot je verbeelding spreken. Er zijn heel wat plekken waar je les kunt krijgen. Van basisschool tot universiteit, van kookstudio tot fotoclub. Waar komt toch dat hardnekkige misverstand vandaan dat het in de liefde allemaal vanzelf gaat?

Stel je voor dat je nog nooit hebt geskied en dit dolgraag zou willen leren. Je staat, in je nieuwe of geleende skipak, bij de mooiste vers besneeuwde berg die je kon vinden. Iedereen snapt dat je niet de eerste de beste skilift neemt naar boven en als een dolle de zwarte piste af dendert. Al zijn er wel een paar die dit zo doen. Je komt al snel tot de conclusie dat een paar lesjes de kans op een aangename reiservaring vergroten.

Concreet betekent dit: je neemt het aanbod aan van een ervaren reisgenoot of vraagt om les van een van hen. Die luxe is er niet altijd. Misschien reis je (nog) alleen. Misschien voelt het ongemakkelijk leerling te zijn van je reisgenoot. Misschien wil of kan je reisgenoot de kennis niet overdragen… Dan ga je naar school. Waar je kunt kiezen tussen privéles of in een groep. En hup, die berg op. En af.

We leren ook op het gebied van liefde van en met anderen. Welke lesvorm past hierin bij jou? Ben je omringt met goede ‘skiërs’ die hun kennis aan je overdragen? Of neem je liever les van iemand met wie je ’s avonds niet aan het eten zit? Waar kun je dan terecht?

Je kunt les nemen in Liefde. Privéles, met z’n tweetjes of in een groep. Zodat je heelhuids en ontspannen van de (après-)ski kunt genieten.

 

8 maart as Internationale Vrouwendag

Een dag voor alle vrouwen van de wereld (ja, mannen, hier hebben jullie ook iets aan: hoe krachtiger de vrouw verbonden is met haar vrouwzijn, hoe meer ‘levenslust’ in de ontmoeting met de andere sekse). In Eindhoven vieren we dit vanaf 12.00 uur op de brug bij Van Abbe (http://joinmeonthebridge.org/), om 13.00 uur start in De Oude Rechtbank het vrouwendagprogramma. Je kunt tot 19.00 uur deelnemen aan allerlei workshops, kijken naar performances, proeven van wereldeten en zusterschap en bovenal een free consult krijgen van De Liefdesdokter inclusief recept. Dit wil je niet missen.

De Liefdesdokter klein

Entreeprijs voor al dit moois: €3,- https://www.minimercado.com/front/widget/facebook/Z1zNo4D97aA?q=1361002004

Mede mogelijk gemaakt door Gemeente Eindhoven, Indigo, en een heleboel prachtige vrouwen en mannen die hun talenten beschikbaar stellen.

16 februari start de eerste Werkplaats van de Liefde

20120830_121244-600x450Wil je leren over Liefde? Je bent van harte welkom in de Werkplaats van de Liefde, een tweedaagse cursus Relatievaardigheden. In de Relatiewerkplaats staan we stil bij dynamieken in het contact met anderen. Of je nu single bent of een partner hebt: we komen ieder onze instinctieve bewegingen in de liefde tegen zodra we ons hart openstellen.  De tweedaagse start zaterdag 16 februari; deel 2 volgt op 2 maart. http://www.huisvanliefde.nl/relatiewerkplaats-lesmodule-relatievaardigheden/

 

De Liefdesdokter in Haarlem op 2 februari as

2 en 3 februari kan je geluk niet op bij de Geluksroute in Haarlem, met ruim 110 zeer gevarieerde geluksbrengers.

De Liefdesdokter levert zaterdag 2 februari een liefdevolle bijdrage vanuit de winkel Juffies Warehouse in de Zijlstraat 78. Van 10.00 tot 17.00 uur. Niet te missen, deze laagdrempelige manier om een krachtig miniconsult te krijgen met een persoonlijk recept op het eind.

Meer info: http://geluksroute.nu/

 

Binnenkort: kennismakingsdag opstellingen

Op 8 februari aanstaande vindt in Huis van Liefde een opstellingendag plaats voor mensen die willen kennismaken met Systemisch Werk. In samenwerking met Hans Streng van Systemische Proeverij.

  • Ben je benieuwd naar deze methode en wil je ervaren wat het jou kan brengen?
  • Ken je de methode al en wil je graag een thema op het gebied van leven of werk met behulp van twee begeleiders en een groep nader onderzoeken?
  • Ben je coach of therapeut en wil je een van je cliënten deze ervaring bieden?

Aanmelden kan via deze link.