In de kerstperiode van 2010 nam ik samen met een aantal van mijn toenmalige studenten en collega’s deel aan een inzamelingsactie van het Glazen Huis voor het Rode Kruis. Bezoekers van Café Wilhelmina konden aanschuiven aan mijn tafeltje, waar ik in een witte jas liefdesconsulten gaf. De reacties waren zeer positief.

Het jaar erop stonden we met een klein groepje enthousiastelingen op Solar, een groot dancefestival in Roermond met 25.000 bezoekers. Gedurende twee dagen deelden we op een luchtige manier kennis over verbinden en konden bezoekers een persoonlijk consult krijgen in een tot spreekkamer omgebouwde kast. Opnieuw had ik het gevoel iets wezenlijks te hebben bijgedragen aan de levens van de mensen die ik ontmoette. Jaren later ontving ik nog mailtjes van bezoekers over wat het consult met hun had gedaan.

Wat begon als ludieke inzamelingsacties groeide de afgelopen jaren uit tot een sociale onderneming en leercollectief. Samen met compagnon Wendie Huis in het Veld en ruim twintig vrijwilligers, delen we lessen in verbinden op uiteenlopende plekken aan wie maar wil.

Of het nu gaat om burn-out, verslavingen, vereenzaming of delinquentie, vaak blijken deze maatschappelijke vraagstukken een verband te hebben met hoe veilig we gehecht zijn. De laatste jaren zijn er veel zeer bruikbare inzichten en methoden ontwikkeld voor het herstel van hechtingsverwondingen. De Liefdesdokter zet zich in om deze inzichten op een voor ieder toegankelijke manier te delen met een zo groot mogelijk publiek. Zo is er eens per maand een vrij inloopspreekuur. Ook de vrijwilligers krijgen coaching op relatiegebied. Met elkaar leren we over verbinden.

Het belang van veilige hechting voor ontwikkeling, groei, gezondheid en levensgeluk is al decennia lang wetenschappelijk bewezen. Ook de gevolgen van onveilige hechting op carrière, gezondheid en gezinsleven zijn al jaren onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. De laatste jaren hebben wetenschappers en therapeuten bovendien nieuwe zeer effectieve methoden ontwikkeld voor het herstel van hechtingsverwondingen. Bij het grote publiek is dit echter onvoldoende bekend.

Veel van wat blijkt te werken wordt pas na jarenlang getob en tegen hoge kosten voor de samenleving ontsloten. Met alle gevolgen van dien. Dit is onacceptabel. Je welkom en waardevol weten in het leven, is ieders geboorterecht. Laten we leren hoe hechting werkt om ervoor te zorgen dat de relationele gezondheid van onze levens tot bloei komt. Hechtingsverwondingen zijn misschien niet helemaal te voorkomen; de schade ervan beperken kunnen we wèl.

De Liefdesdokter zet zich hiervoor in. Drempelverlagend, sfeerverhogend. Met optredens op festivals, teamdagen en conferenties. Met workshops en coaching. Met partnerschap bij maatschappelijke evenementen. En met hulpmiddelen voor verbinding.
Iets voor jouw organisatie? Neem voor meer informatie contact op via dit formulier.